Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

το παιχιδι



Picasso
Picasso
Υλικά: λευκό χαρτί Α4, μολύβι, χρωματιστές κλωστές, ψαλίδι[1]
  • Μιλάμε με τα παιδιά για το ίχνος. Το ίχνος που σημειώνεται με το μολύβι μας πάνω στο χαρτί ως σημείο, γίνεται γραμμή, προσδιορίζει επιφάνειες-σχήματα-μορφές, περπατάει, τρέχει, μπερδεύεται, αλλού πατάει δυνατά και αλλού ελαφριά.
  • Δίνουμε στα παιδιά από ένα χαρτί Α4 και τους ζητούμε να το τσακίσουν στη μέση και να το κόψουν[2]. Έπειτα στο ένα από τα δύο χαρτιά που έχουν τους ζητούμε να φτιάξουν ένα ζωάκι, πραγματικό ή φανταστικό, να γράψουν το όνομά τους και να τοποθετήσουν τα σχέδιά τους σε ένα πάγκο στη μέση της αίθουσας.
  • Στο άλλο μισό χαρτί που μας έχει μείνει θα φτιάξουμε ένα δεύτερο ζώο, όχι ίδιο με το προηγούμενο, και θα είναι κρυφό. Δηλαδή το σχεδιάζουμε χωρίς να μας βλέπει κανείς και χωρίς να γράψουμε το όνομά μας. Όταν το τελειώσουμε το διπλώνουμε στη μέση και το δίνουμε στο δάσκαλο. Με τη σειρά του ο δάσκαλος ανακατεύει τα διπλωμένα σχέδια και τα μοιράζει στα παιδιά, εδώ χρειάζεται προσοχή ώστε κάθε παιδί να πάρει στα χέρια του το σχέδιο κάποιου άλλου παιδιού και όχι το δικό του. [για ηλικίες 6-12 χρονών σε αυτό το σημείο της άσκησης συμπεριλαμβάνεται και το εξής παιχνίδι: Tο κάθε παιδί διπλώνει το κρυφό σχέδιο που του δόθηκε δύο φορές ακόμα, ώστε να γίνει πιο μικρό και το τυλίγει με μια χρωματιστή κλωστή που είχε διαλέξει το ίδιο από πριν. Ο δάσκαλος φτιάχνει ζευγάρια παιδιών που θα παίξουν τον κυνηγό και το ζωάκι και εδώ χρειάζεται επίσης προσοχή ώστε το ζευγάρι να μην παίξει με τα δικά του σχέδια. Το παιδί κυνηγός κλείνει με ένα μαντήλι τα μάτια του και το παιδί ζωάκι κρύβει το τυλιγμένο σχέδιο μέσα στην αίθουσα αφήνοντας ως ίχνη πίσω του, χρωματιστές κλωστές που είχε κόψει σε μικρά κομμάτια. Ο κυνηγός τώρα πρέπει να ξεδέσει τα μάτια του και να ακολουθήσει τα χρωματιστά ίχνη-κλωστές για να βρει το κρυμμένο σχέδιο[3]. Έπειτα το ζευγάρι ανταλλάσει ρόλους].  
  • Το κάθε παιδί έχει ένα σχέδιο στα χέρια του, με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που είχαμε αναφέρει στην αρχή του μαθήματος. Τώρα τα παιδιά όλα μαζί γύρω από τον πάγκο θα προσπαθήσουν να βρουν ποιο σχέδιο-ενυπόγραφο, μοιάζει με αυτό που κρατούν στα χέρια τους. Θα επιχειρήσουν να «ανιχνεύσουν» μέσα από τη παρατήρηση και τη συζήτηση τις συγγένειες των γραμμών, των σχημάτων και των μορφών.

[1] Μόνο για παιδιά 6-12 χρονών  
[2] Στα παιδιά 6-12 χρονών ζητούμε επίσης να κόψουν σε μικρά κομμάτια, μεγέθους όσο η παλάμη τους, την χρωματιστή κλωστή που διαλέξανε.
[3] Σε αυτές τις ηλικίες θα πρέπει να επισημανθεί ο παραστατικός τρόπος βαδίσματος του ζώου, μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και να δοθεί έμφαση στην παρατήρηση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: